Jumaat, 4 Disember 2020

Pelbagai Masakan Ayam

 1. Gulai Ayam Kampung


Bahan A

1/2 ekor ayam

11/2 sudu besar rempah gulai ayam

250 gm santan pekat

750 ml air

1 batang kayu manis

1 kuntum bunga lawang

2 biji buah pelaga

1 sudu besar kerisik

2 keping asam keping

1 sudu kecil gula

1 sudu kecil garam kasar

3 biji cili hijau besar / kentang

Bahan B

3 biji bawang merah

3 ulas bawang putih

1 inci halia

Cara Penyediaan:

Ayam basuh bersih dan tos. Lumur dengan garam dan kunyit.

Potong bahan B untuk tumis.

Tumis bahan B hingga naik bau.

Masukkan rempah. Kacau hingga rata.

Masukkan sedikit air supaya rempah tidak hangit. Masak hingga rempah pecah minyak

Masukkan ayam dan gaul hingga rata.. biarkan seketika.

Masukkan air dan santan.

Masak hingga mendidih

Bila mendidih, masukkan garam, gula,asam keping,cili,kentang dan kerisik.

Masak hingga pecah minyak

Siap.


2. Ayam Masak Halia


Bahan-bahan

  • 500 gram ayam, potong kecil
  • 4 ulas bawang putih, hiris nipis
  • 2 cm halia, dihiris halus 
  • 1 sudu besar kicap cair
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 biji bawang besar, dihiris
  • 1 biji cili merah, hiris nipis
  • 1 tangkai daun bawang (pilihan)
  • 2 sudu kecil tepung jagung, bancuh dengan sedikit air
  • minyak masak, untuk goreng ayam
  • sedikit lada sulah atau lada hitam
  • sedikit garam dan kunyit
  • garam dan gula, secukup rasa


Cara Penyediaan:

  1. Gaul ayam bersama garam dan kunyit, kemudian goreng separuh masak. Angkat dan ketepikan.
  2. Ambil sedikit minyak dari baki goreng ayam tadi anggaran 1/2 senduk dan tumis bawang putih bersama halia sehingga naik bau. Masukkan kembali ayam yang digoreng separuh masak tadi.
  3. Masukkan pula sos tiram, kicap cair, dan sedikit taburan lada putih, kacau seketika.
  4. Masukkan air bancuhan tepung jagung dan kacau sehingga kuah menjadi sebati dan pekat. Tambah sedikit lagi air untuk lebih kuah.
  5. Taburkan cili merah dan bawang besar, kacau selama 2-3 minit sebelum diangkat. Tambah garam dan gula secukup rasa.
  6. Angkat dan tabur dengan daun bawang.


3. Ayam Masak Kicap


  • Bahan A :
    • 4 biji bawang merah
    • 3 ulas bawang putih
    • 1-2 inci halia
  • Bahan B:
    • 1/2 ekor ayam
    • sedikit garam
    • sedikit serbuk kunyit
    • 1 biji tomato
    • 2 biji kentang
    • minyak masak secukupnya
    • 1-2 sudu besar cili giling
    • kicap manis ,anggaran 1/4 cawan
    • 2 sudu besar sos tiram
    • sedikit air
    • 5 biji cili padi
    • 1/2 sudu kecil lada sulah
    • 1 biji bawang besar
    • daun bawang

Cara Penyediaan:

  1. Sediakan bahan-bahan potong.
  2. Potong bawang besar, daun bawang, kentang dan tomato (belah 4).
  3. Potong kasar bahan A kemudian tumbuk.
  4. Gaulkan ayam dengan sedikit garam dan serbuk kunyit.
  5. Panaskan minyak dan goreng kentang hingga sedikit keperangan.
  6. Goreng ayam separuh masak, boleh angkat dan ketepikan.
  7. Tumiskan bahan A  sampai kekuningan.
  8. Tambah cili giling.
  9. Masukkan balik ayam goreng tadi.
  10. Masukkan kicap manis, sos tiram dan air.
  11. Bila ayam dah masak, boleh masukkan cili api, kentang goreng, tomato, lada sulah dan bawang besar.

4. Ayam Percik


  • Bahan untuk kisar halus (perapan):
    • 6 ulas bawang merah
    • 1 batang serai
    • 4 ulas bawang putih
    • 1 sudu kecil garam
    • 2 cm halia
  • Bahan untuk kuah percik:
    • 3 cawan santan pekat
    • 1 batang serai
    • 2 cm halia
    • 4-5 tangkai cili kering
    • 8-10 ulas bawang merah
    • garam secukup rasa
    • gula secukup rasa
    • sedikit asam jawa
    • 1 ekor ayampotong 4

Cara Penyediaan:

  1. Perap ayam yang sudah dibersihkan dengan bahan kisar halus selama minimum 1 jam setengah. Lagi lama diperap lagi sedap.
  2. Celup ayam di dalam kuah percik dan panggang sehingga masak. Celupkan dengan kuah lagi sekali sebelum dihidang.
  3. Cara penyediaan untuk kuah:
  4. Kisar serai, halia, cili kering dan bawang merah. Campurkan bersama santan di dalam periuk dan masak di atas api yang sederhana. Teruskan mengacau supaya kuah tidak cepat berketul dan pecah minyak. Masukkan asam jawa, garam dan gula secukup rasa.
  5. Masak sehingga kuah menjadi pekat.


5. Ayam Masak Lada Hitam


Bahan-Bahan:

  • 500g ayam
  • 4 ulas bawang putih
  • 2 sudu besar sos tiram
  • Kicap manis
  • 1 sudu kecil lada hitam (ditumbuk kasar)
  • 2 tangkai cili merah (potong kasar)
  • Bawang besar 
  • 2 sudu kecil tepung jagung

Cara Penyediaan:

  1. Panaskan  minyak, goreng ayam separuh masak. 
  2. Tumis bawang putih dan masukkan lada hitam.
  3. Masukkan kicap dan serbuk lada hitam, kacau sebentar dan masukkan ayam. Masak menggunakan api besar dan kerapkan mengacau bahan dalam kuali.
  4. Kemudian tambah bancuhan tepung jagung dengan air dan bawang besar. Apabila kuah menjadi pekat padam api dan hidangkan. Hias dengan taburan daun bawang.


#resepi

#masak ayam

Tiada ulasan:

Catat Ulasan