Khamis, 3 Disember 2020

Pelbagai Masakan Ikan

 Catat di sini untuk rujukan

1. Gulai kuning ikan/telur itik

Bahan A:

5 ekor ikan kembung/selayang / 6 biji telur itik (mengikut keperluan)

1 kotak kecil santan

Sedikit kerisik

2 keping asam

Garam kasar dan gula

Tambahan: Kacang panjang/timun/lada besar

 

Bahan B:

5-6 ulas bawang merah

2 ulas bawang putih

1 sudu besar cili kisar giling (boleh juga guna lada kering)

1 inci lengkuas

2 inci kunyit hidup (boleh juga guna serbuk)

 

Cara-cara:

Tumbuk/kisar semua bahan B dan masak dengan air sehingga mendidih dan betul-betul masak.

Masukkan santan, asam keping, garam dan gula. Sentiasa dikacau sehingga santan mendidih untuk mengelakkan kuah dari berketul.Boleh ditambah air jika terlalu pekat.

Setelah mendidih, baru dimasukkan ikan/telur, timun, lada besar atau kacang panjang dan kerisik. Masak dengan api perlahan sehingga kuah pekat .

Siap untuk hidangan.


2. Masak Kicap Ikan Selar


Bahan-bahan:

4 ekor ikan selar / kembung

1/2 inci halia, diketuk

3 ulas bawang putih, diketuk

1 biji bawang besar, dihiris

1 biji cili merah, dihiris

1 biji cili hijau, dihiris

Sedikit cuka

6 sudu besar kicap

1 sudu besar sos tiram

sedikit serbuk lada sulah

1 batang kayu manis

1 kuntum bunga lawang

setengah cawan air

 

 

Cara-cara:

Ikan selar digaul garam kunyi dan digoreng.

Panaskan 3 sudu minyak dalam kuali, tumis kayu manis, bunga lawang, halia dan bawang putih hingga harum. Masukkan sos tiram dan kacau. Tuang air, masukkan kicap dan sedikit cuka. Kacau dan biarkan mendidih.

Masukkan bawang besar dan ikan. Kacau perlahan dan tambah hirisan cili merah, cili hijau dan serbuk lada sulah. Kacau sehingga masak.

 

Siap untuk hidangan.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan